SMRT FASIZMU I KAPITALIZMU!!! SLOBODA NARODU!!!
NKPS
Oglasi
FORUM
FORUM NOVE KOMUNISTICKE PARTIJE SRBIJE!!!
JUGOSLOVENSKI POKRET

radnička čitaonica

crvene beretke
gladiatus
Revolucija!!!
Blog
četvrtak, ožujak 20, 2008

Владимир Илич Лењин

 

 

I

Код нас се, чини ми се, не обраћа довољно пажња на задругарство. Тешко да сви схватају да сад, од Октобарске револуције и независно од непа (напротив, у том погледу треба рећи: баш захваљујући непу), задругарство добија код нас сасвим изузетан значај. У маштањима старих задругара има много фантастике. Они су често смешни због своје фантастичности. А у чему је њихова фантастичност? У томе што људи не схватају основни, битни значај политичке борбе радничке класе за обарање господства експлоататора. Сад је код нас то обарање извршено, и сад много штошта од оног што је било фантастично, чак романтично, чак вулгарно, у маштањима старих задругара постаје потпуно неулепшана стварност.

Код нас је, стварно, кад је државна власт у рукама радничке класе, кад тој државној власти припадају сва средства за производњу, код нас је, стварно, остао само задатак организовања становништва у задруге. С максималним организовањем становништва у задруге сам од себе постиже циљ онај социјализам који је раније изазивао оправдане потсмехе, осмејак, омаловажавање од стране људи истински уверених у нужност класне борбе, борбе за политичку власт итд. И ето, сви другови нису свесни тога какав сад џиновски, огроман значај добија за нас организовање становништва Русије у задруге. У непу — ми смо учинили уступак сељаку као трговцу, принципу приватне трговине; баш из тога произилази (супротно ономе што се мисли) џиновски значај задругарства. Фактички, организовати у задруге, довољно широко и довољно дубоко, руско становништво за време непа — јесте све што нам је потребно, јер сад смо ми нашли онај степен повезивања приватног интереса, приватног трговачког интереса, надзора и контроле над њим од стране државе, степен његова потчињавања општим интересима, који је раније претстављао камен спотицања за многе и многе социјалисте. Власт државе над свим крупним средствима за производњу, државна власт у рукама пролетаријата, савез тог пролетаријата с многим милионима ситних и најситнијих сељака, обезбеђење том пролетаријату руковођења у односу према сељаштву итд., — зар то није све што је потребно да се из задругарства, из самог задругарства, које смо пре третирали као меркантилно и које с извесне стране имамо право да третирамо и сад под непом као такво, зар то није све што је потребно за изградњу потпуног социјалистичког друштва? То још није изградња социјалистичког друштва, али то је све што је потребно и довољно за ту изградњу.

Баш тај моменат потцењују многи наши одговорни радници-практичари. На задругарство се код нас гледа с омаловажавањем: не схвата се какав изузетан значај има то задругарство, прво, с принципијелне стране (својина на средства за производњу у рукама државе), друго, са стране прелаза на нов поредак путем што простијим, лакшим и приступачнијим за сељака.

А то је, међутим, главно. Једно је — фантазирати о свакојаким радничким организацијама за изградњу социјализма, а друго научити се практично изграђивати тај социјализам тако да сваки ситни сељак може учествовати у тој изградњи. Тај степен смо ми достигли сад. А несумњиво је да се, достигавши га, користимо њиме невероватно мало.

Ми смо претерали прелазећи на неп не у том погледу што смо дали одвећ много места принцилу слободне индустрије и трговине; ми смо претерали прелазећи на неп у том погледу што смо заборавили да мислимо о задругарству, што сад потцењујемо задругарство, што смо већ почели заборављати на џиновски значај задругарства у двема горе поменутим странама тог значаја.

Хтео бих сад да поразговарам с читаоцем о томе шта се практично може и мора сад одмах учинити полазећи од тог „задружног“ принципа. Којим се средствима може и мора сад одмах почети да развија тај „задружни“ принцип тако да свакоме буде јасан његов социјалистички значај?

Задругарство треба политички поставити тако да не само задругарство уопште и увек ужива извесне олакшице, него да те олакшице буду чисто материјалне олакшице (висина банковних камата итд.). Задругарство треба кредитирати државним средствима која ће макар мало, али ипак премашивати она средства која дајемо на зајам приватним предузећима, чак предузећима тешке индустрије, итд.

Сваки друштвени систем настаје само уз финансиску помоћ одређене класе. Не треба ни помињати стотине и стотине милиона рубаља које је коштало рађање „слободног“ капитализма. Сад морамо схватити, и претворити у дело, да друштвени систем који ми данас морамо помагати преко обичне мере — јесте задружни систем. А помагати га треба у правом смислу те речи, тј. није довољно под тим помагањем подразумевати помагање сваког задружног промета, — под тим помагањем треба подразумевати помагање задружног промета у којем стварно учествују стварне масе становништва. Давати премију сељаку који учествује у задружном промету, то је облик безусловно исправан, али проверавати при томе то учествовање и проверавати његову свесност и његов квалитет, — ето у чему је срж питања. Кад задружни радник долази у село и почиње тамо да организује задружни дућанчић, становништво, строго говорећи, никако у том не учествује, али оно ће се у исто време, руководећи се сопственим интересом, пожурити да покуша да у њему учествује.

Ова ствар има и другу страну. Ми треба да урадимо још врло мало с гледишта „цивилизованог“ (пре свега писменог) Европљанина, да бисмо натерали све, све до једног, да учествују, и да учествују не пасивно, него активно, у задружним операцијама. Заправо, нама је остало “само“ једно: да учинимо наше становништво толико „цивилизованим“ да оно схвати све користи од стопроцентног учешћа у задругама и да организује то учешће. “Само“ то. Никакве нам друге мудрости нису сад потребне да бисмо прешли у социјализам. Али да бисмо извели то ,,само“, потребна је читава револуција, цео период културног развитка читаве народне масе. Зато наше правило мора бити: што мање мудровања и што мање запетљавања. Неп у том погледу претставља напредак у том смислу што се он прилагођава нивоу најобичнијег сељака, што он не тражи од њега ничега вишег. Али да би се преко непа постигло стопроцентно учешће у задругама свега становништва — за то је потребна читава историска епоха. Ми можемо прећи ту епоху у најбољем случају за један до два деценија. А ипак ће то бити посебна историска епоха, и без те историске епохе, без стопроцентне писмености, без довољног степена интелигенције, без довољног степена навикнутости становништва на то да се користи брошурама и без материјалне базе за то, без извесне обезбеђености, рецимо од неродице, од глади итд., — без тога ми свој циљ, не постигосмо. Цела је ствар сад у томе да спојимо онај револуционарни елан, онај револуционарни ентузијазам који смо већ испољили, и испољили у довољној мери, и крунисали пуним успехом, да га спојимо (овде бих готово рекао) са способношћу бити интелигентан и спретан трговац, што је сасвим довољно за доброг задругара. Под способношћу бити трговац ја разумем способност бити културан трговац. Нека то добро утуве руски људи, или просто сељаци, који мисле: чим он тргује, значи, способан је за трговца. То је сасвим нетачно. Он тргује, али од тога до способности бити културан трговац још је врло далеко. Он сад тргује азијатски, а да би био способан за трговца, треба да тргује европски. Од тога њега дели читава епоха.

Да завршим: низ привилегија, економских, финансиских и банковних, задругарству — у томе треба да се састоји помоћ наше социјалистичке државе новом принципу организовања становништва. Али тиме је задатак постављен тек у општим цртама, јер још остаје неодређена, неописана детаљно читава садржина задатка практично, тј. треба умети пронаћи онај облик „премија“ (и оне услове за њихово давање) који ми дајемо за организовање у задруге, онај облик премија помоћу којег довољно помажемо задругарство, онај облик премија помоћу којег постижемо цивилизованог задругара. А систем цивилизованих задругара при друштвеној својини на средства за производњу, при класној победи пролетаријата над буржоазијом — то је систем социјализма.

4 јануара 1923.

 

II

Кад год сам писао о новој економској политици, увек сам цитирао свој чланак из 1918 године о државном капитализму[А]. То је изазивало више пута сумње код неких младих другова. Али њихове сумње односиле су се махом на апстрактно-политичка питања.

Њима је изгледало да се не може називати државним капитализмом онај систем у којем средства за производњу

novikomunisti @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 0
google oglasi
oglasi
Prevodilac
Anketa
DALI SE IZJASNJAVAS KAO KOMUNISTA


NKPS BANNER ZA SAJT
Image Hosted by ImageShack.us
google pretrga
Kontakt
nenadkulic@gmail.com

tel:
:  063/77-51-980
         064/44-28-175
Prilozi
Pozivamo sve idejne istomisljenike bez obzira gde se nalaze da nam pomognu jer nam je pomoc neophodna. Svaka vrsta donacije bi nam dobro dosla, jer se nalazimo u teskoj materijalnoj situaciji
Priloge mozete uplacivati na ziro racun: 908-16001-87

Zivela radnicka klasa!
Proleteri svih zemalja ujedinite se!
Oglasi
Arhiva
« » sij 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
45202
trenutno na sajtu
Number of online users in last 3 minutes
posetiooci
free counters
posetioci
NKPS

Pozivamo svu omladinu da nam se pridruži u borbi za bolje sutra! Da bi u budućnosti imali neku perspektivu, zaposlenje, dalje školovanje, zasnivanje porodice. Smrt fašizmu i kapitalizmu! Sloboda narodu!
 

Nemoj da ćutiš! Bori se!
slobodna jugoslavija
Nema zapisa.
oglasi
 
Shoutbox
12.1.2018. 11:24 :: alat kelamin lelaki keluar nanah
alat kelamin lelaki keluar nanah
12.1.2018. 11:24 :: Cara Menyembuhkan Penyakit Paru Paru Alami
Cara Menyembuhkan Penyakit Paru Paru Alami
12.1.2018. 11:24 :: cara mengobati gonore kencing nanah tanpa obat konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
cara mengobati gonore kencing nanah tanpa obat konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
12.1.2018. 11:24 :: obat sakit paru paru
obat sakit paru paru
12.1.2018. 11:24 :: Obat Penyakit Paru Paru Bolong
Obat Penyakit Paru Paru Bolong         
13.1.2018. 13:47 :: Pengertian Perubahan Sosial
Pengertian Perubahan Sosial
13.1.2018. 13:47 :: Ciri-Ciri Perubahan Sosial
Ciri-Ciri Perubahan Sosial
13.1.2018. 13:47 :: Contoh Perubahan Sosial
Contoh Perubahan Sosial
13.1.2018. 13:47 :: Faktor Penyebab Terjadinya Perubahan Sosial
Faktor Penyebab Terjadinya Perubahan Sosial
13.1.2018. 13:48 :: Bentuk-bentuk Perubahan Sosial
Bentuk-bentuk Perubahan Sosial
16.1.2018. 19:25 :: obat herbal penyakit paru paru cs 085293424149
obat herbal penyakit paru paru cs 085293424149
16.1.2018. 19:26 :: obat ghosiah dan gangjie
obat ghosiah dan gangjie
16.1.2018. 19:26 :: obat ambeien herbal denature
obat ambeien herbal denature
16.1.2018. 19:26 :: konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
16.1.2018. 19:26 :: keluar air nanah dari kemaluan
keluar air nanah dari kemaluan
16.1.2018. 19:26 :: cara mengobati penyakit kencing nanah pada pria
cara mengobati penyakit kencing nanah pada pria
16.1.2018. 19:26 :: obat kutil kelamin denature
obat kutil kelamin denature
16.1.2018. 19:26 :: obat wasir ambeien herbal
obat wasir ambeien herbal
16.1.2018. 19:26 :: kenapa kemaluan lelaki keluar nanah konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
kenapa kemaluan lelaki keluar nanah konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
16.1.2018. 19:26 :: cara menyembuhkan wasir ringan konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
cara menyembuhkan wasir ringan konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
16.1.2018. 19:26 :: obat kutil kelamin terbaik
obat kutil kelamin terbaik
16.1.2018. 19:26 :: resep obat kencing nanah di apotik
resep obat kencing nanah di apotik
16.1.2018. 19:26 :: obat ambeien herbah
obat ambeien herbah
16.1.2018. 19:26 :: produk perawatan miss v
resep obat tradisional untuk kencing nanah konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
16.1.2018. 19:27 :: resep obat tradisional untuk kencing nanah konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
resep obat tradisional untuk kencing nanah konsultasi dan pemesanan obat denature hub 085293424149
16.1.2018. 19:27 :: cara tepat mengobati gonore kencing nanahcs 085293424149
cara tepat mengobati gonore kencing nanahcs 085293424149
16.1.2018. 19:27 :: Penyebab Kelamin Keluar Nanah
Penyebab Kelamin Keluar Nanah
16.1.2018. 19:27 :: obat asam urat
obat asam urat 
16.1.2018. 19:27 :: obat kemaluan keluar nanah
obat kemaluan keluar nanah
21.1.2018. 22:12 :: DJ MATRA 21 DISCOTHEQUE

FREE DOWNLOAD MP3 DUGEM MATRA 21 DISCOTHEQUE CLUB JAKARTA
Index.hr
Nema zapisa.